Savaş teorisi denince akla gelen ilk isim Sun Tzu ile Clausewitz'den başkası değildir. Sun Tzu'nun kaleme almış olduğu "Savaş Sanatı" isimli eser ile Clausewitz'in "savaş Üzerine" isimli eseri savaş teorisi hususunda en çok rağbet gören, en çok tartışılar ve en çok dikkale alınan kitaplardır.
İki düşünürün savaşa yaklaşımları arasında çok ciddi farklılıklar vardır; hatta amaç ve hedef gibi temel konular dikkate alındığında taban tabana zıt olduklarını söylemek dahi mümkündür. Çalışmamızın temel amaçları iki düşünürün savaş yaklaşımlarındaki farklılıkları irdelemek; birinin bakış açısı ile diğerini yorumlamak ve nihayetinde bu farklılıkları ortaya çıkartan sebepleri ortaya koymaktır.
İki büyük savaş stratejisti Sun Tzu ve Clausewitz'in savaş teorilerinin günümüzde geçerliliği kalmadığını düşünüyorum.
1. Dünya savaşı öncesinde hava gücü deniz ve kara iken, 1. dünya savaşı ile artık deniz, kara ve hava unsurlarına sahip oldu. Günümüzde ise artık uzay ve elektromanyetik (siber uzay) sahaları ile görsel, işitsel, dokunsal olarak algı operasyonlarının da ayyuka çıkması savaş alanı teorisini beş boyuta çıkardı.
Gerek Sun Tzu ve gerekse Clausewitz'in "Savaş Teorileri" konvansiyonel olarak üstün donanıma sahip ABD, İngiliz, Fransız, Alman ordularının Sırbistan, Somali, Afganistan, Suriye, Irak gibi ülkelerde üstünlüğün de bir yere kadar olduğunu gösterdi ve mantıksal açıdan baktığımızda bu savaşların hiç birinde güçlü ordular galip gelemedi.
Geleceğin savaşları asla "ordu savaşları" olmayacağını düşünmekle birlikte, konunun başında söylediğim gibi güncellenmiş savaş teorilerine ihtiyaç olduğunu düşünmekteyim.
Sizlerin de önermelerini bekleriz
Sizlerin de önermelerini bekleriz
0 Yorumlar